Қазақ халқының күнделікті тұрмысында төрт түлік малдың жөні бөлек. Оның ішінде жылқы, сиыр мен қой өсіруге басымдық берілген. Қой еті қазақтардың негізгі тіршілік көзі болса, ал оның сүтінен: құрт, сүзбе, май, айран, басқа да тағамдар әзірледі. Ал жүнінен киім-кешек, түрлі ыдыстар дайындалады.
Кәсіби маман болу үшін бақташы астрономия, география секілді ілімнен де хабардар болғаны абзал.
Бұл суретте шопандардың Іле Алатауы асулары бірімен жайлаудан қыстауға мал айдап бара жатқаны түсірілген. Фото техникалық тұрғыдан мінсіз орындалған.
Фото: Юрий Варыгин. Алматы облысы